Taikapolku opastus ja retket luontoon
RETKET JA OPASTUS
PALVELUT
YHTEYSTIEDOT


Sarvipöllö

Monipuoliset linturetket ympäri vuoden
- Millaiselle linturetkelle lähtisit?

Eteläinen Pohjanmaa tarjoaa hienot edellytykset retkeilyyn lintupaikoilla ympäri vuoden. Vaihtelevat maisemat erämaisista soista ja metsistä merenlahtien rehevyyteen suosivat monipuolista lintulajistoa. Retkillä voidaan nauttia lintupaikkojen tunnelmasta tai opetella tunnistamaan lintuja.

Linturetkelle nimissä voidaan kävellä leppoisasti lintuja etsien. Parhaille lintupaikoille voidaan asettua myös pidemmäksi aikaa hyvien eväiden kanssa. Valoisina kesäöinä nautitaan tunnelmasta kaikin aisten, kun kevätöiden pöllöretkillä keskitytään hieman erilaisiin tunnelmiin. Upottavat suot ja jokivarsien lumiset rinteet tarjoavat myös liikkunnallisia haasteita. Autolla tai polkupyörällä ehtii laajemmalle kierrokselle. Joskus ikimuistoisella linturetkellä voidaan jäädä kokonaan ilman havaintoja linnuista. Elämyksiä yhtä kaikki!

Vuodenajat liikuttavat lintuja ja lintujen perässä retkeilijää. Paikallistuntemus ja kokemus linnuista avaavat uusia näkymiä myös tuttuun maisemaan.

Koskikara

Talvi on parhaimmillaan avoimina virtaalla sulapaikoilla pienemmillä puroilla ja isommilla koskilla, joissa hienoja maisemia elävöittävät talviuinnin hallitsevat koskikarat. Saukkojen ja majavien liikkeistä kertovat lumijäljet. Talvella lintuja löytyy helpoiten taajamien lintulaudoilta, mutta lauhoina talvina avoimena pysyvällä merellä lintujen liike ei lopu missään vaiheessa. Talvinen retki voidaan suunnitella esimerkiksi koskikarojen suosimiin maisemiin.

Talviuimareiden maisemissa. Sukella talvisiin puronotkoihin ja koskille, joissa virtaava vesi elävöittää pakkasen hallitsemaa maisemaa. Retket tarjovat fyysisiä haasteita virtavesien törmillä - tai tunnelmallista nautiskelua helppokulkuisilla rannoilla. Talviuinnin hienouksiin päästää tutustumaan, mikäli siihen perehtyneet koskikarat ehtivät esitellä taitojaan. Talvissa jokivarsissa voidaan nähdä merkkejä myös majavien ja saukkojen liikkeistä. Teemaan sopivat retkieväät juhlistavat talvisten virtavesien tunnelmaa. Päivän retken jälkeen matkaa voi jatkaa avantouinnin ja saunomisen pariin - tai syömään hyvin ansaitun päivällisen. Kysy lisätietoja.

Laulujoutsen

Kevät tuo vauhtia lintuvuoteen. Kevätöiden pöllöretkillä tunnelma on vahva. Hanhipelloilla aika vierähtää nopeasti hanhien, joutsenien ja monien pienempien muuttajien liikeitä seuratessa. Rannikon muuttopaikoilla kevään liike näkyy vahvimmin. Rannikon ja sisämaan kosteikot heräävät eloon ja keräävät linnut esille. Lintujen pesinnät etenevät nopeasti ja pöllöpoikaset lähtevät liikkeelle. Keväiset retket voidaan aloittaa esimerkiksi pöllöjen seurassa.

Keväinen pöllöretki - löydä sisäinen pöllösi. Lähde kevätöiseen metsään ja opettele kuuntelemaan yön ääniä. Pimeässä metsässä on hieno tunnelma, jossa luonto koetaan monipuolisesti. Retkellä tutustutaan keväiseen luontoon ja pöllöjen kevääseen sekä opetellaan tunnistamaan pöllöjen huhuillut ja viheltelyt. Nuotion ääressä nautitaan illan tunnelmaan sopiva kahvi tai iltapala. Retkellä kävellään metsässä lyhyehkö, ryhmän toiveen mukainen matka. Retken kesto 3-4 tuntia, hinta alkaen 20 e/henkilö (minimilaskutus 10 henk). Kysy lisätietoja.

Keltavästäräkki

Kesä on lintumaailmassa kasvun aikaa, sillä pesintäkausi etenee nopeasti. Metsien ja peltojen linnut ovat aktiivisesti liikkeellä. Viimeiset yölaulajat saapuvat elävöittämään kesäyön konsertteja, joten jokilaaksot ja karut kehrääjäkankaat houkuttelevat kesäyöhön. Soiden elämä on vilkkaimillaan ja linnut ännekkäitä. Kiireisimmät pesijät ottavat parhaan kesän kynnyksellä suunnan takaisin etelään. Esimerkiksi kesäyön tunnelma pitää kokea itse.

Kesäyön henget. Pohjoisen kesäyöhön laskeutuvat hillitty hämärä tarjoaa hienoja tunnelmia lintupaikoilla. Keskiyön niukimmassa valossa karuilla kankailla lähtevät liikkeelle salaperäiset kehrääjät ja rehevissä jokilaaksoissa laulavat monipuoliset laulajat. Auringon aikaisin nousevat ensisäteet herättävät kesäisen lintumaailman eloon - tunnelma pitää kokea itse. Reilu yöpala antaa voimaan öiseen retkeen. Kysy lisätietoja.

Kurki

Syksy kerää lintuja isompiin parviin pelloille ja erilaisille vesille. Parhaina päivinä rannikon muuttopaikoilla on hurja ruuhka, eikä tunnelmasta jäädä paitsi sisämaassakaan. Syksyn parasta antia tarjoavat kurkipellot ja loppusyksyn merenlahden, joille joutsenet kerääntyvät. Syysöisin tutkitaan pöllöjen vaellusta. Syyspäivinä voidaan lähteä esimerkiksi kurkien seuraan.

Kurkipeltojen syksy. Kurjet kokoontuvat syksyisin pohjalaisille pelloille tankkaamaan syksyn muuttomatkaa varten. Ruokailevien parvien liikkeiden seuraaminen tarjoaa hienoja elämyksiä. Illan ja aamun siirtymiset ruokailu- ja yöpymispaikkojen välillä tarjoavat hyvän tilaisuuden tutustua kurkien rientoihin. Syksyiset kurkiparvet siirtyvät yöpymään suurille soille tai rannikon lähellä ulkosaaristoon. Ruokailevien kurkien seuraaminen tarjoaa sopivan hetken nauttia retkieväät. Kysy lisätietoja.


Jokainen retki suunnitellaan toiveiden ja lintutilanteen mukaan

Kysy lisätietoja

| Retket | Retkikohteet | Blogi |


Taikapolku vie luontoon

Lintuvuoden sesongit vaihtelevat vuodenkierron ja säiden tahdissa. Linturetkillä pääosissa olevia mielenkiintoisia lajeja ja lajiryhmiä edustavat muun muassa:

Koskikara, talviset sulapaikat
Pöllöt, keväiset yöt
Metsähanhi, keväiset pellot
Laulujoutsen, keväiset pellot
Vesilinnut, keväiset kosteikot
Haukat, kesäiset metsät
Suolinnut, kesäiset suot
Kehrääjä, kesäöiset kankaat
Yölaulajat, kesäöiset jokilaaksot
Kurki, syksyiset pellot

Lauhanvuorelle patikoimaan
Kauhanevan luonto yllättää
Kesäyön huumaa

Kansallispuistot tutuiksi 2x1
Kansallispuistot tutuiksi 2x4

Pimeä metsäseikkailu
Glögihetki kaamosmetsässä
Lauhanvuorelle lumikengilläKristiinankaupungin maisemiin
Honkajoen Huidankeitaalle
Siikaisten luontoon

Opastettua retkeä täydentää tarjoilu nuotiopaikalla tai ruokailu retkikohteen lähiravintolassa. Retken yhteydessä voi myös saunoa, kokoustaa tai rentoutua muun ohjelman tahtiin.

Opastettujen retkien hinnat alkaen
2 h opastus - 140 e
3 h opastus - 180 e
4 h opastus - 220 e


| Retket | Retkikohteet | Blogi |

Lauhanvuoren kansallispuisto, Kauhajoki, Isojoki, Etelä-Pohjanmaa Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto, Kauhajoki, Karvia, Etelä-Pohjanmaa, Satakunta

Eteläinen Pohjanmaa tarjoaa hienoja maisemia ja monipuolista luontoa. Luontoa riittää niin tunnin kuin päivänkin retkelle - vuodenajasta riippumatta. Liikkeelle voi lähteä tutustumaan myös seudun lintuihin tai kulttuurimaisemiin. Kansallispuistojen lisäksi kiinnostavia retkimaastoja löytyy esimerkiksi Levanevan, Parran ja Kristiinankaupungin maisemista.

| Etusivu | Yhteystiedot | 0400 194 370 | taikapolku(at)gmail.com | © 2023 Taikapolku